چاپگر سه بعدی یا پرینتر سه بعدی
پرینترهای سه بعدی که چندی است در میان زندگی و تکنولوژی های مورد استفاده افراد جایگاه مهمی پیدا کرده اند ، کاربرد بسیار زیادی در زندگی افراد دارند . پرینتر معمولی (یا دو بعدی ) وسیله برای چاپ اطلاعات و تصویر بر روی کاغذ می باشد که گاهی به صورت رنگی و لیزری و گاهی به صورت سوزنی و قدیمی تر می باشد.
اما پرینتر سه بعدی ( 3d Printer ) پرینتری بسیار جالب می باشد که با استفاده از مواد مختلف که عموما از گروه پلیمرها یا ترکیب گروهی از مواد می باشد می توانند تمامی تصویر های مورد نظر شما را به صورت سه بعدی ساخته و تحویل شما دهد.
چاپگرهای سه بعدی که این روز ها بازار بسیار پر رونق و قیمت بسیار بالایی دارند همگان را متعجب کرده اند. در نمایشگاه های صنعتی همه ساله انواع متنوعی از پرینترهای سه بعدی به مردم معرفی می شود که فن آوری به کار رفته در هر یک متفاوت بوده و در آن ها از مواد مختلف برای چاپ سه بعدی قطعات استفاده می شود . همچنین سرعت پرینت چاپگر سه بعدی همواره در حال افزایش بوده و سعی می شود با به کارگیری فناوری های جدیدتر کیفیت پرینت سه بعدی افزایش یابد .
پرینتر سه بعدی عموما در دو رده صنعتی و خانگی عرضه می گردند . دستگاههای نمونه سازی صنعتی از فن آوری های پیشرفته تری استفاده می کنند و قابلیت آن ها برای ساخت قطعات صنعتی بسیار مناسب می باشد در حالی که پرینترهای خانگی دارای قیمت بسیار پایین تر و قابلیت کم تر می باشند .
پرینتر سه بعدی صنعتی پرینتر سه بعدی خانگی
دستگاه های پرینت سه بعدی چند سالی است که به صورت تجاری در کشورهای مختلف صنعتی مورد استفاده قرار گرفته اند.در ساخت ماکت ها امروزه برای تهیه قطعات دقیق و پیچیده از روش پرینت سه بعدی استفاده می شود که باعث افزایش سرعت و دقت ساخت قطعات شده است.
برای ساخت قطعات ماکت به روش پرینت سه بعدی نیاز به تهیه فایل سه بعدی از قطعه مورد نظر می باشد.دستگاه این فایل را دریافت و اقدام به ایجاد آن به صورت لایه گذاری مرحله ای میکند.
پرینتر سه بعدی در واقع پرینتری است که علاوه بر ایجاد طرح در طول و عرض میتواند به صورت عمودی نیز پرینت کند.در نظر بگیرید که برای مثال جوهر پرینتر یک صدم ملیمتر قطر دارد و شما میخواهید یک قطعه مکعبی همچون حبه قند را به صورت سه بعدی تهیه کنید.پرینتر شروع به پرینت یک مربع حدودا یک در یک سانتیمتر به ضخامت یک صدم میلیمتر مینماید.
پس از اتمام این مرحله نازل های دستگاه که جوهر را پخش میکنند کمی بالاتر رفته و مجددا یک لایه دیگر روی لایه قبلی ایجاد میکنند.این عمل آنقدر تکرار میشود که شما یک مکعب سه بعدی بدست بیاورید.تنها تفاوت دستگاه های پرینت سه بعدی این است که میتوانند از موادی همچون انواع پلاستیک و رزین ها برای ساخت قطعات استفاده کنند و البته ضخامت لایه های ایجاد شده نیز بیشتر از یک صدم میلیمتر و در واقع چیزی در حدود یک دهم میلیمتر است که ضخامت ایده الی به حساب می آید.
سرعت لایه گذاری ، ضخامت لایه ها و همچنین متریال مورد استفاده در پرینت سه بعدی از عوال مهم در کیفیت و دقت قطعه نهایی بدست آمده است.قطعات تهیه شده در این روش معمولا دارای ظاهر سطحی مناسبی نیستند و جهت ارائه باید کمی پرداخت شوند.
در مورد چگونگی کارکرد این دستگاهها و تفاوت اساسی آنها با دستگاههای ماشینکاری CNC ( دستگاههای کنترل عددی) نیز بایستی گفت که پرینترهای سهبعدی عمدتاً از روش افزایشی برای ساختن قطعه استفاده میکنند ولی دستگاههای CNC عمدتاً از روش کاهشی استفاده میکنند.